Un subiect la moda si multa cerneala risipita pentru promovarea unui lifestyle sanatos. In Romania, semnale timide-atat in randul unor producatori din zona bio cat si in mass media- au aparut deja de cativa ani, desi acest trend/stil de viata ajunge la maturitate in Europa cealalta.
Din acest motiv, un studiu dedicat preceptiei romanilor asupta acestui stil de viata nu poate fi decat binevenit, iar un nou jucator pe piata de research- compania Exact l-a si realizat.
Concluziile cele mai interesante ale studiului vorbesc de la sine despre cum stam cu acest tip de lifestyle in Romania-confuzie maxima si o informare superficiala:
- 62% dintre cei intervievati considera ca in general au o alimentatie sanatoasa,desi in ultima saptamana au consumat cartofi prajiti, bomboane, ciocolata, salam/ parizer/carnati sucuri carbogazoase sau margarina.
- O serie de alimente nerecomandate de către nutritionisti sunt invizibile opiniei publice ca avand impact negativ asupra sanatatii: paine alba, conservele, pateul (sub 3% mentiuni pentru fiecare).
- Pe de alta parte, alimentele foarte importante pentru o dieta sanatoasa au o vizibilitate scazuta, sub 7% mentiuni spontane: cerealele integrale, paine neagra, apa plata, mierea, uleiul de masline sau salata verde/zarzavaturile.
- Alimentatia sanatoasa este perceputa ca fiind adoptata de oameni în conditii extraordinare: daca sunt bolnavi sau dacă vor sa slabeasca si intr-o mai mica masura ca un stil de viata in sine.
- Cele mai cunoscute reguli de respectat la prepararea în mod sanatos a alimentelor sunt: prepararea la aburi sau prin fierbere si evitarea prajirii (peste 40% mentiuni spontane fiecare).
- Persoanele credincioase/religioase tind sa adopte o alimentatie sanatoasa, dar asocierea dintre cele doua conceptii este relativ slaba: doar 7% dintre respondenti sunt foarte religiosi si adopta, in acelasi timp, o alimentatie foarte sanatoasa. Motivatia postului este pur laicizata, 75% dintre cei care tin post o fac pentru motive legate de sanatate.
- Notiunea de produse bio este inteleasa ca produse proaspete/sanatoase si nu in acceptiunea mai restransa de alimente pentru a caror cultivare nu s-au folosit ingrasaminte artificiale, pesticide sau ierbicide si in a caror procesare nu s-au folosit aditivi alimentari.
- In medie, o persoana foarte interesata de alimentatia sanatoasa cauta informatii de cel puțin 3 ori pe saptamana, sursele preferate de informare fiind: revistele specializate, ziarele cu rubrici specializate, medicul/farmacistul.
Compania Exact a realizat acest studiu in perioada 24 martie-1 aprilie 2009 pe un esantion reprezentativ national pentru populatia urbana 15-60 de ani de 553 de persoane. Metoda de colectare a datelor: CATI, cu o eroare maxima de esantionare de 4,2% si un prag de incredere de 95%.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu