luni, 7 septembrie 2009

2009 - anul alimentatiei

Alimentele şi efectele lor asupra organismului sunt printre principalele subiecte care au captat atenţia consumatorilor europeni în ultimul an. Concluziile aparţin unei asociaţii a producătorilor şi distribuitorilor de alimente din Europa, care au constatat o creştere a interesului consumatorilor cu privire la ceea ce pun în farfurie. Tendinţa este în creştere în toate statele europene, mai ales în condiţii de criză, când alimentaţia este principala grijă a oamenilor, indiferent de vârstă sau situaţia economică.

Conform datelor, scandalul cărnii cu dioxină a captat cel mai mult atenţia consumatorilor europeni. Aceştia nu s-au rezumat doar la articolele din presă sau reportajele TV, ci au solicitat informaţii de la autorităţile locale şi medici, majoritatea speriaţi de efectele dioxinei asupra sănătăţii dar şi de faptul că fenomenul a scăpat uneori de sub control. Europenii s-au informat şi despre o nouă specie de virus rezistente la antibiotice, descoperit la vaci şi transmisibil omului. Specialiştii britanici au declarat că riscurile de infestare sunt mari în condiţiile în care de la anumite rase se consumă atât carnea cât şi laptele. Deocamdată, virusul este ţinut sub control, fiind stopată răspândirea sa, însă îngrijorarea europenilor este mare deoarece orice infecţie provocată de acesta va fi ireversibilă. Dacă dioxina a plecat din Irlanda, virusul acesta a fost descoperit în Marea Britanie, fapt care a afectat vânzările produselor din carne şi lactate provenite din cele două ţări.

Pizza, chipsuri şi popcorn, ambalate în pungi chimice

La fel de mult au captat interesul şi datele despre organismele modificate genetic, un subiect controversat chiar şi la Bruxelles. Diferite comisii din cadrul Parlamentului European au dezbătut avantajele şi dezavantajele unor astfel de culturi, însă studiile arată că majoritatea consumatorilor europeni respinge produsele modificate genetic.

La nivel comunitar s-a remarcat o tendinţă a cumpărătorilor de a alege produse proaspete, neambalate, mai ales după ce s-a demonstrat că plasticul folosit la împachetare este plin de chimicale, iar unele dintre ele pătrund şi în produse. Alarmant s-a dovedit faptul că respectivele chimicale sunt atât de puternice încât pot fi transmise de la mamă la bebeluş în timpul alăptării. Chimicalele sunt suspecte că ar provoca dezvoltarea celulelor canceroase, specialiştii declarând că sunt extrem de răspândite în ambalajele rezistente la grăsimi cum sunt cele folosite la pungile de chipsuri, vidarea alimentelor din carne sau pungile de popcorn pentru cuptorul cu microunde.

Ingrediente naturale în locul celor de sinteză- mai mult un vis

De altfel, la nivel comunitar sunt în lucru mai multe cercetări de piaţă pentru a întări siguranţa consumatorilor, mai ales pe piaţa alimentară. Se estimează că anul 2009 va fi anul alimentaţiei, atât din punct de vedere al investiţiilor cât şi al interesului acordat de populaţie şi medici. La nivelul UE sunt în lucru peste zece studii care vor fi finalizate până la mijlocul lui 2009, majoritatea analizând ingredientele şi consecinţele lor asupra mediului şi corpului uman. În plus, în condiţiile în care consumatorii preferă produsele proaspete şi nepreparate, producătorii încearcă să evite tot mai mult procesarea sau folosirea aditivilor cu rol de prelungire a perioadei de valabilitate. Probabil, produsele vor sta mai puţin pe rafturi, vor fi mai puţin aspectuoase în timp ce puterea de cumpărare va fi mai mică. De asemenea, se doreşte înlocuirea unor ingrediente de sinteză cu unele naturale, dar şi scăderea nivelului de sare şi grăsimi. Mai multe voci de la nivel comunitar susţin că anul 2009 se va dovedi o provocare extrem de mare pentru industria alimentară care va trebui să facă investiţii pentru a atrage cumpărătorii, dar în acelaşi timp să evite falimentul pentru mulţi iminent de pe acum.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu